"Als het regent, kan ik dan beter lopen of rennen?"


Op vrijdag 20 juli 2007 werd deze vraag door journalist Ingmar Vriesema behandeld in de NRC.next rubriek "next question".

Voorafgaand aan deze publicatie zocht deze wetenschapsjournalist contact met mij. Ik ben immers lid van de Vloeistoffysica vakgroep en hoor deze vraag over regen te kunnen beantwoorden. Een korte bestudering van het vraagstuk leverde een flinke hoeveelheid materiaal op, op basis waarvan Ingmar Vriesema vervolgens het artikel schreef: (voor alle achtergrondinformatie klik hier)
Nrc.next artikel Lopen of Rennen door Regen 20-07-2007 small (141K)

Achtergrondinformatie:

Tegenstelling:

Er zit een ogenschijnlijke tegenstelling in de vraag of je minder nat wordt van lopen of rennen door de regen:
-Lopen: Je vangt weinig regen, maar je bent wel langer onderweg dan als je zou rennen.
-Rennen: Je vangt veel regen, maar je bent sneller thuis dan als je zou lopen.

Waar hangt het antwoord van af?

-Je eigen snelheid
-Regensnelheid (ongeveer gelijk aan de windsnelheid)
-Regenrichting (valt de regen vertikaal of bijna horizontaal?)

Verder moet je ook rekening houden met de af te leggen afstand. Hoewel die niet uitmaakt of je beter kan gaan lopen of rennen, bepaald hij wel hoe nat je absoluut wordt. Daarbij komt nog de factor van het vervelende zweet bij een grote afstand. Zo kan het fijner voelen om je iets natter te laten regenen en gewoon te gaan lopen, dan je helemaal in het zweet te werken met een sprint en ook nat over te komen...

Daarnaast hangt het antwoord ook af van hoe hard het regent. Is het een beetje miezer of komt het met bakken naar beneden? Net als bij de af te leggen afstand bepaald het niet of je beter kan gaan lopen of rennen, maar het bepaald wel hoe nat je in totaal wordt.

Regencalculator: Probeer het zelf, zonder nat te worden!

Op de website van DC Physics (Engels) hebben ze een uitgebreide studie naar dit vraagstuk gedaan en op basis van de achterliggende natuurkundige mechanismen hebben ze een regencalculator gemaakt, zodat je zelf kunt uitvinden hoe nat je wordt en of je beter kan gaan lopen of rennen. En dat alles zonder zelf ook maar een spatje te voelen!!!

Uitkomsten:

-Wanneer je door een normale bui moet, waarbij de regen vertikaal valt dan wordt je minder nat als je gaat rennen ten opzicht van lopen. Opvallend is dat je al bij een iets hogere snelheid, bijvoorbeeld een klein dribbelpasje, al 20% minder nat wordt, terwijl je voor de volgende 20% een volledige sprint aan de dag moet leggen waarbij je weer onwijs gaat zweten...

-Wanneer je door een regenbui met wind van achter moet, dan wordt je het minst nat als je ongeveer met de windsnelheid loopt of rent afhankelijk van de windsterkte.

-Bij wind van voren is het nog voordeliger om te gaan rennen dan al bij vertikale regen het geval was, want je wordt dan vele malen minder nat dan als je loopt.

Helpt voorovergebogen lopen, rennen of fietsen?

Vaak zie je mensen voorovergebogen door de regen lopen of rennen en eigenlijk is dit vreemd, want daardoor bestrijk je een groter oppervlak (gezien vanaf boven) met als resultaat dat je natter thuis komt. Waarschijnlijk is dit een natuurlijke reactie, omdat regen in het gezicht minder plezierig aanvoelt dan regen op je rug en schouders ook al wordt je er in totaal natter van.

Op de fiets zie je vaak hetzelfde effect: mensen gaan voorover op hun stuur liggen, maar in dit geval levert de houding een flink snelheidsvoordeel op voor de fietser. Het frontaal oppervlak wordt aanzienlijk verkleind en daarmee ook de luchtweerstand, denk maar eens aan de ligfietser met z'n lage luchtweerstand, wat een hogere snelheid mogelijk maakt. Daarnaast krijgt de voorovergebogen fietser minder regen in het gezicht en waarschijnlijk komt hij ook nog eens minder nat over. Kortom, een win-win situatie!

MythBusters van Discovery Channel:

In hun allereerste aflevering behandelen de MythBusters (officiële site) de mythe dat je minder nat wordt van rennen door de regen dan lopen. Het resultaat van hun experimenten met zelfgemaakte regen was dat je juist beter kon gaan lopen. Ze ontkrachtten dus de mythe.

Echter, ze kregen zeer veel commentaar waaronder van enkele onderzoekers van het National Climate Data Center in Asheville (NCDC). Daarom deden ze de experimenten nog een keer over in een zogeheten "Revisited" aflevering. Nu gebruikten ze een echte regenbui en daarnaast deden ze ook een hoofddeksel op, want dat bleek de belangrijkste fout geweest die ze hadden gemaakt. De pet van de loper wordt immers vele malen natter dan die van de renner. Nu was het resultaat duidelijk in het voordeel van de renner en werd de mythe uiteindelijk toch bevestigd.

Trevor Wallis (aan het woord in de Revisited aflevering) en Thomas Peterson van het NCDC hebben in 1997 een artikel gepubliceerd over het lopen of rennen door de regen en daarin vinden ze dat je 40% minder nat wordt van rennen ten opzichte van lopen.

Conclusies:

Duidelijk is dat de getallen op zich niet de doorslag hoeven te geven, maar dat daarnaast de plaats waar de regen op je lichaam terecht komt ook van belang is!

In het algemeen kun je stellen dat je bij regen het beste je snelheid kan verhogen tot een comfortabel niveau waarbij je niet gaat zweten. Of gewoon even de omvang van de bui bekijken op www.buienradar.nl, kan een hoop nattigheid schelen!

Referenties:

-Thomas C. Peterson and Trevor W.R. Wallis, 'Running in the Rain', Weather, Vol. 52, March 1997, p 93.
-Kranten artikel over het werk van Trevor Wallis en Thomas Peterson.
-Voor een overzicht van diverse publicaties over het lopen of rennen door regen zie het pdf-document "Running in the Rain".